Аспартам и войната с излишните килограми

Подсладителят Aspartamum, L-Аспартил – L- фениланил, e вторият популярност заместител на захарта, който можеш да откриеш в различните хранителни продукти и газирани напитки. Всъщност, когато през 1965 година ученият химик Джеймс Шлатер случайно го открива, никой дори не е предполагал, че това негово откритие ще се превърне в толкова често използвана добавка.

Шлатер изучавал получаването на гастрин, за да облекчи живота на хората с язва, а сладките свойства на аспартама станали известни на света, след като част от веществото попада върху пръста на учения.

Близване – и ето го гениалното откритие.

Е 951 – Аспартам, започва да се използва от 1981 година в Америка и Великобритания. А след това бавно, но славно си проправя път по целия свят.

Защо аспартам?

Ами просто е, този подсладител значително превъзхожда по сладост захарта, поне с 160-200 пъти е по сладък и съдържа само 4 калории на 1 грам. Само, че калориите изобщо не се взимат под внимание при употребата му, защото за да стане „животът ти сладък“, е необходимо малко количество от хранителната добавка.

Аспартам и употребата му в продукти

И понеже аспартамът за разлика от захарта в процеса на производство позволява да се постигне невероятен вкус с минимални дози, то той се използва в производството на над 6000 хранителни продукти и напитки.

Алтернатива на захарта 

Освен това аспартамът е алтернатива на захарта за диабетиците и хора с наднормено тегло. Използва се в газираните напитки, млечните продукти, в сладкарството, шоколадите, както и за подсладител във вид на таблетки.

Основни продукти, които съдържат тази подправка

Дъвка без захар,

безалкохолни напитки,

плодови сокове с намалено съдържание на калории,

ароматизирани десерти на водна основа,

алкохолни напитки с процент до 15% алкохол,

сладкиши,

нискокалорични бонбони,

конфитюри и мармалади с ниско съдържание на калории

Наздраве и да ти е сладко

Не е за пренебрегване, че аспартамът се използва не само в напитките и сладкарските изделия, но и също в зеленчуковите и рибните кисело – сладки консерви, в сосовете, в горчицата, в различните диетични хлебни изделия и в много други продукти.

Единствено не трябва да се използва в ястия, подложени на термична обработка или в горещи напитки. При температура по-висока от 30 C, подсладителят се разпада на токсичния метанол, формалдехид и фенилаланин.

Вреден ли е?

Врагове на подсладителя аспартам са категорични, че той неправилно е одобрен от Здравната федерация на САЩ по храните и лекарствата (FDA), клон на Канада за защита на здравето, Световната здравна организация (СЗО), както и над 100 други регулаторни организации. Доказано е, че аспартамът в течности се превръща във формалдехит при размразяване и е пагубен именно за диабетици.

Самото натравяне с аспартам и вредата от него се проявява постепенно, като вторичните продукти на аспартама се отлагат като тлъстини по тялото. Според лекарите има клинични случаи на различни неразположения и заболявания, причинени от аспартам. Всъщност аспартамът причинява имитиране на определена болест, затова и лекарите доста често не могат да поставят правилна диагноза. Някои лекари твърдят, че консумацията на аспартам и вредата, която той нанася на тялото е необратима. Коментари