Най-разпространените митове за кариеса и почистването на зъбите

Мит 1: Зъбите трябва да се чистят непрекъснато, за да не се развие кариес.

Категоричен мит. Зъбите трябва да се чистят не повече от 2-3 пъти на ден. Ако го правите много често, се увеличава рискът от увреждане шийката на зъба. Не се увличайте по пасти за зъби с ефект избелване. Те допълнително травмират емайла, както и продължителното миене на зъбите. То трябва да е не повече от 2 минути. Най-ефективният начин за борба с кариеса са пасти, съдържащи флуор. Но това е само профилактика, не може да реши проблема, ако вече имате кариес. Важно е да следите дали в тази паста със съдържание на флуор не се съдържа и калций, заедно тези два елемента не работят.

Мит 2: Дъвката защитава от кариес и предотвратява развитието му.

Този мит ни е натрапен от производителите на дъвки. Първо, дъвката често съдържа захар, което автоматично я изключва от списъка със средства за хигиена на устната кухина. Второ, дългото дъвчене може да предизвика проблеми със слюнчените жлези, а това води не само до кариес, но и до заболяване на стомашно-чревния тракт.

Мит 3: Кариес развиват само тези, които обичат сладкото.

Няма храна, която да предизвиква кариес, има неправилна грижа за зъбите. Не е важно какво сте хапнали: сладолед или салата. Нужно е да следите за хигиената в устната кухина, да използвате конци за зъби, особено преди сън. Учените са установили, че навикът да чистите зъбите си преди лягане, удължава живота им средно с 20 години.

Естествено, не бива да се увличате по сладкото в никакъв случай. Освен това за развитието на кариес влияят качеството на храната и някои заболявания, които предизвикват сухота в устата, намаляват количеството слюнката и влошават нейното качество. Такива са хипертонията и диабетът.

Мит 4: Кариесът означава единствено тъмни петна по зъбите.

Не е точно така. В начален стадий заболяването не предизвиква болка и дискомфорт и се проявява с бели петънца. Когато има подозрителни петънца и точици по зъбите, не отлагайте лечението с надеждата да отмине от само себе си. През това време кариесът прониква в дълбоките слоеве. Под една малка точица може да се крие голямо увреждане и далеч невинаги има болка. Точната диагноза и правилното лечение може да проведе само стоматолог. И още: не опитвайте народни методи за справяне с кариеса, те не само са безполезни, но и често пъти опасни.

Мит 5: Не е нужно да се чистят зъбите на малките деца и да се лекува кариес на млечните зъбки.

Абсолютна и, за съжаление, разпространена заблуда. Кариесът по млечните зъбки лесно се мести към корените, наред с редица усложнения. Най-често децата се заразяват с кариес от родителите, а най-разпространеният път е общата посуда. Използвайте отделни чисти прибори, когато храните децата си, и спазвайте лична хигиена. Коментари