Коя е най-подходящата възраст за брак?

Кога е най-добре да сключите брак и как да определите дали не сте твърде млад за това?

Много млади мъже и жени се питат на каква възраст най-често се сключват браковете и кога е най-подходящото време за тази отговорна крачка в живота им. Средната възраст за встъпване в брак навсякъде по света е различна.

Въпросите са много, но вие знаете отговорите, нали? Можете да се омъжите по всяко време независимо на каква възраст сте, достатъчно е да сте влюбени един в друг.

Дали е толкова просто? Можете ли наистина да се ожените, когато си поискате? За съжаление само любовта не е достатъчна, за да бъде един брак успешен.

Много хора се чудят, дали на осемнадесет, деветнадесет или дори на двадесет е твърде рано да се женят.

Трудно е да се определи, коя е най-подходящата възраст за това. Проучването на средната възраст на двойките сключили брак в няколко държави, би могло да ви бъде някакъв ориентир, но в никакъв случай не може да ви даде категоричен отговор. Има много други фактори, освен възрастта, които трябва да се вземат предвид.

Предлагаме ви пет основни въпроса, които всеки решил да се обвърже трябва да си зададе. Възрастта не е най-определящия фактор има много по-важни неща, които трябва да се обмислят добре, преди да стигнете до олтара.

Необмисленият и прибързан брак може да ви направи нещастни или по-лошо – да ви причини физически или емоционални травми.

Независимо дали сте на осемнайсет или на двадесет и пет години, задайте си следните въпроси и ако не сте сигурни в отговора дори само на един от тях, то вероятно най-подходящата възраст за вас и вашия партньор все още не е настъпила.

1. Имате ли финансовата стабилност?

Бракът е много по-сериозен ангажимент от споделянето на пуканки в киното или излизането на ресторант. Въпреки че животът ви не се променя значително след брака, той носи със себе си съответните финансови задължения. Не може да искате от баща си седмична издръжка или джобни пари. Готови ли сте да поемете тази отговорност и да се грижите за себе си и новото си семейство? Печелите ли достатъчно?

Разполагате ли и двамата със стабилни и постоянни доходи? Имате ли сигурна работа, която да ви даде увереност и спокойствие, че можете да посрещнете всякакви внезапни разходи, ако ви се наложи?

2. Емоционално зрели ли сте?

Средната възраст на сключилите брак в страната, няма да повлияе на вашата емоционална зрялост. Това самите вие трябва да прецените. Може би купонясвате до късно и се забавлявате, без да се притеснявате какво ще правите на сутринта…

За да живеят двама души щастливо като семейна двойка, трябва и двамата да са емоционално зрели.

Сигурно сте имали много отговорности през тийнейджърските си години: курсови работи, изпити, проучвания, срещи с приятели и още куб неща. Сега ще трябва да се справяте с двойно повече, защото ще живеете с партньор, който има свои собствени проблеми. Можете ли да се справите с това?

Вече няма да можете да се заключвате в стаята си. Майка ви няма ви чака до вратата, след като е почистила след вас. След като си се оженил, без значение колко труден ще стане животът ти, не може да заключваш проблемите си. Трябва да ги посрещаш като зрял човек. Готов ли си за това? А твоята любима?

3. Готови ли сте да правите компромиси?

Обичате ли PlayStation-а си? Говорите ли с часове по телефона? Обичате ли да се излежавате на дивана и да мятате бирени кутии в кофата за боклук? Готови ли сте да дадете всичко от себе си в името на връзката си? Какво ще кажете за хранителните си навици? Колко време прекарвате в банята?

Бракът изглежда привлекателен отстрани, но в действителност е въпрос на любов и компромиси. Много от разведените казват, че брака не е нищо друго, освен един голям компромис, но това далеч не е така.

Бракът не е компромис, но любовта е и трябва да идва от сърцето. Съжителството с партньора ви не трябва да е въпрос на компромис, а да ви прави истински щастливи. Влюбените обичат да изразяват любовта си с мили жестове, защото така си доставят радост и щастие. Склонни ли сте на взаимни отстъпки? Не забравяйте, че сега започвате да живеете заедно и ще споделяте много повече от няколко часа на ден.

4. Ще успеете ли да се справите с недостатъците на партньора си?

Колкото и да си мислите, че другият е идеален, никой не е съвършен. Всеки си има своите добри и лоши страни. Добрите са прекрасни, но ще успеете ли да приемете лошите? Как ще понесете хъркането на любимия си? А навика му да става в три през нощта и да си похапва? Как ще се почувствате, ако постоянно забравя да пусне казанчето в тоалетната или винаги е изморен след работа и оставя всички домакински задължения на вас.

Това е само една малка част от недостатъците, които всеки от нас има. Може би си мислите, че лесно ще свикнете с тях, но всъщност те са едни от най-честите причини за провалянето връзки и бракове.

5. Може ли да се справите с нещата, които другият харесва или не харесва?

Много често на пръв поглед незначителни неща, които той харесва, а тя – не, могат да превърнат прекараното време заедно в непоносимо преживяване. Той иска да гледа мача, а тя любимото си телевизионно шоу? Той предпочита мешана скара, пред любимата й лека салата.

Преди да заживеете заедно, тези различия са ви изглеждали очарователни, но в брака, това не са мили прищявки, които се случват от време на време, а ежедневие. От вас зависи да успеете да напаснете вашите любими и не дотам любими неща с тези на партньора си. За да бъде успешен бракът ви трябва да уважавате желанията на партньора си и взаимно да правите компромиси с онова, което не ви се нрави.

Сега, след като вече знаете какво е необходимо за един успешен брак, можете честно да си отговорите на въпроса.

Коя е най-подходящата възраст за брак?

Не се съобразявайте със средната възраст на двойките сключили брак. Задайте си въпроса дали вие и вашият партньор наистина сте готови да се преместите и да заживеете заедно като семейна двойка? Тези пет въпроса, може да изглеждат твърде лесни, но е добре да им обърнете по-сериозно внимание, за да не се върнете към тази страница няколко месеца по-късно и с учудване да установите как такива незначителни на пръв поглед неща, могат да създадат огромни проблеми, които да разбият брака ви.

Така че, не бързайте, отделете достатъчно време да помислите и да вземете правилното решение. Лесно е да се гмурнете в океана на любовта, но дали водата ще е топла и приятна или ще ви сковете в ледена прегръдка? Тези въпроси ще ви дадат отговор.

Вече знаете отговора на въпроса на колко години да сключите брак! Възрастта няма значение, стига правилно да си отговорите на петте въпроса, чиито отговори водят до щастлив брак. Коментари