Грузия – страна на безкрайното гостоприемство

Ако сте взели решение да пътувате до Грузия, със сигурност няма да сгрешите. Грузия е много красива и същевременно много различна от всичко, което до този момент сте виждали в Европа. А през последните години все по-привлекателна за туристите от цял свят. Незабравимите спомени са гарантирани.

Може да си изберете дестинация във вътрешността на страната /столицата Тбилиси/, на морето /Батуми/, минерални бани /Борожоми/ или пък в планината /Гудаури/. Ако решите може да съчетаете и всичко едновременно, тъй като разстоянията не са големи. Може да отидете лятото и да се излежавате на плажа или пък да карате ски през зимата. Да, Грузия предлага всичко това.

В Грузия освен невероятна кухня, приветлив и изключително гостоприемен народ, може да „срещнете“ и запазените в изключително добър вид древни архитектурни паметници. Истината е, че голяма част от градове в Грузия през последните години доста се промениха и придобиха европейски вид.

Искам обаче да ви запозная с един невероятен град в Грузия – Кутаиси

Кутаиси е втори по големина в Западна Грузия, бивша столица на страната, с население около 200 хиляди души. Градът се намира на 220 км от Тбилиси, столицата на Грузия и на 150 км от Батуми, морският рай.

Кутаиси в миналото е бил известен като града на крадците, но днес е коренно променен. През 2007-2009 Кутаиси постепенно започва да се модернизира. Строят се много нови сгради, реконструират се стари. От пътищата има още какво да се желае. Като цяло не са в добро състояние. Преди няколко години правителството на Грузия уволнява цялата пътна полиция за една нощ и назначава изцяло нов екип. Затова и няма престъпления, защото почти на всяка крачка бди полицай.

Полети до летище Кутаиси, Грузия

Как да отидем до Кутаиси?

Туристическите фирми в България вече са се ориентирали към тази дестинация и предлагат различни пакети. Не ви съветваме да се втурвате към първата оферта, тъй като доста от агенциите силно са завишили цените и току виж сте попаднали на цени от 1500 евро за три – четири дни, което е нереално високо.

В последната година самолетната компания wizzair предлага билети от София до Кутаиси на атрактивни цени. Ако следите редовно промоциите им, може да си закупите двупосочен билет София- Кутаиси за около 50 лв. Това включа летищни такси и ръчен багаж. Голям чекиран багаж излиза около 100 лв в двете посоки.

За съжаление през 2017 полетите до Кутаиси са отменени и единствената възможност е през Солун.

Летището в Кутаиси е малко, но персоналът се справя доста бързо със задълженията си. Специално ние пътувахме за Коледа и ни посрещнаха на пас контрола с бутилка грузинско вино за добре дошли и безплатни sim карти, с които да разговаряме в страната.

Не си поръчайте предварително трансфер. В България туроператорите ще ви предложат такъв за по 10 евро посока на човек. Пред летището в Кутаиси обаче непрекъснато има таксиметрови шофьори, с които спокойно може да се пазарите за цената. Голяма част от тях говорят доста добър руски.

Другият вариант е да попитате на гишето за автобусни превози. Там също веднага ще ви организират трансфер до хотела. Цената е около 20 лари за цялото такси, което е около 14 лева. А градът е на около 15 км от летището.

Хотелите в Кутаиси, Грузия

Хотелите в Кутаиси, отговарят на категорията, която им е дадена. Специално ние бяхме в хотел 4 звезди. Изключително чист, стаите огромни и топли. Банята стилно обзаведена, а топлата вода не спира. Персоналът се стреми да ви е от полза във всяка минута. Говорят английски и руски. Хотел в Кутаиси може да се намери от 20 до 150 лева нощувка за двама. Към повечето от тях е включена закуска. При нас закуската беше от 8 до 12.00 часа.

Тоест, когато станеш тогава хапваш. Чаят и кафето безплатни през целия ден. Ако искате обяд или вечеря се поръчва допълнително от менюто и спокойно могат да ви го сервират в стаята. Малко далече от центъра, но това не е проблем.

Всяко такси ще ви закара за 5-6 лари – около 4 лева. Пазарете се, те нямат касови апарати. Също може да се качите на маршрутка. За 50 стотинки ще обиколите града. Плаща се преди да слезете. Внимавайте на пешеходните пътеки, почти никой не спазва правилата за движение, а пътищата не са в добро състояние.

Грузинският е доста сложен, говорят бързо и нищо не се разбира, а буквите са смесица между китайски йероглифи и арабски букви. Рядко има надписи на английски, на руски няма да намерите предвид обтегнатите отношения през последните години с Русия. Младите говорят добър английски.

Катедрала Баграти в Кутаиси, грузия

Какво може да се види в Кутаиси ?

Във всеки хотел ще ви помогнат, ако искате да си организирате индивидуална екскурзия. Чрез тях ще наемете такси като сами може да си изберете маршрут. В града или извън него.

Обикновено всички атракции са в центъра на града и за Кутаиси това не прави изключение. Една от най-големите атракции в центъра е огромният фонтан, който се намира на площад Д. Агмашенебели.

Фонтанът се отличава с построените върху него фигури на животни, покрити със злато. На върха на фонтана има два коня. А в центъра на тази чудесна композиция е поставен човек, който надига рог с вино За къде в Грузия без вино? Вечери фонтанът е най-красив, тъй като непрекъснато променя светлините си.

Визитната картичка на града обаче е православният храм Храм Баграта.

Храмът се вижда прекрасно от всяка страна на града, тъй като е разположен на едно от възвишенията. Може да отидете до него пеша за около 20 минути от центъра или да си намете такси. Храмът е построен през 1003 година по време на управлението на първия цар, обединител на Грузия – Баграта III. В негова чест храмът получава и името си.

След време е изоставен и порутен и това до 10-ти век, когато тук е коронясан за цар Давид Строителя. Поради тази причина в църквата се извършват не само на религиозни церемонии, той е символ на единството на Грузия. През нощта куполът свети и осветява целия град. Храмът е включен в забележителности на Юнеско, които имат историческо значение. Работи всеки ден, а входът е свободен.

В града има много музеи. Ако искате да се запознаете с историята на страната, идете в историческия музей, а защо не и до Национален резерват Сатаплия, който обаче е извън града и ако не сте с организиран транспорт, ще трябва да си наемете автомобил. В резервата има съхранени останки на динозавър.

Природният резерват е богат също на геоложки, палеонтоложки, спелеоложки и ботанически паметници и известен със своите редки и красиви пещери.

В Кутаиси се намират и прочутите серни бани. Не забравяйте да ги посетите и тях. Те също е част от националната култура, към която може да се присъедините. След посещение на баните, така ще се отпуснете, сякаш сте прероден.

Други забележителности в Кутаиси, Грузия

Манастира Мотсамета (Motsameta) е една от най-ярките забележителности, не само в Кутаиси, но и за цяла Грузия. Красивата сграда на манастира е украсена с кръгли кули, а в двора и има извор с питейна вода, за която мнозина вярват, че носи изцеление на много болести.

Белият мост – един от многото мостове над река Риони, която разделя града. Целият е само пешеходен и много симпатичен. Не е толкова ярък символ, както храма Баграти, но за хората е важен и е част от техния живот. Мостът е известен и с бронзовата статуя на младеж, който държи бронзова шапка, под която се снимат туристите. По река Риони се организира и рафтинг.

През лятото задължително си организирайте екскурзия до Каньона Окаце.

Гледката е уникална. От там може да отидете до водопада  Кинчха. Той е само на 7 километра от каньона Окаце. Водопадът е с височина 100 метра и е бил банята на бившия княз на Грузия. Ако решите да си наемете лодка, ще ви струва около 50 лари.

Улица „Церетели“ в Кутаиси

Започва югозападно от централния площад и продължава три километра почти до изхода към Тбилиси. В началото улицата е обсипана с много кафенета и обменни бюра, а на ъгъла с улица „Пушкин“ се намира кутаисския исторически музей ( Нио Брдзенишвили). Най-големия в Имеретия и един от най големите в Грузия.

На улицата се намира и най-скъпият хотел в Кутаиси – „Баграти“.

Улица „Царица Тамара“ в Кутаиси

Една от най-важните улици по левия бряг. Тя тръгва от театър „Месхишвили“ и стига до ж.п гарата. На тази улица има страшно много хотели. По нея върви автобус №1, който стига до центъра на града.

Еврейският квартал – Намира се зад театъра Месхишвили на брега на река Риони. Евреи почти не са останали, но пък там са съхранени три синагоги, строени през XIX век.

част II Коментари