Швеция – една скандинавска приказка

Швеция е страна с неповторимата самобитна красота. Нейните изящни старинни улички, възхитителните пейзажи, великолепният градски ландшафт и уникални музеи не оставят равнодушен никой, който веднъж е бил там. Центърът на тази приказна красота е разположеният на 14 острова Стокхолм. Думата «приказно» определено подхожда най-много на страна като Швеция. Защо ли? Защото тя е родина на световноизвестни и любими герои от детските книжки. Тук ще ви посрещнат Карлсон, Пипи Дългото Чорапче, Емил от Льонеберя и много други!

Иска ли ви се сладко?

Няма как да не помните Карлсон? Същият, който живее на покрива и е приятел на Дребосъчето? Карлосн е всеобщ любимец и толкова е харесван от всички хора по света, че шведите решили да пресъздадат неговото жилище и в реалния свят. Къде ли? На покрива, на 6-етажен блок в Стокхлом, разположен недалече метростанцията. В този блок е живяла любимата на поколения деца, писателка Астрид Линдгрен, която е създала и този запаметяващ се образ.

Туристите имат възможност не само да гледат отдалече, но и да се качат на самия покрив и да погостуват в дома на Карлсон. Стаята му е боядисана в позитивен зелен цвят. На покрива има малък фенер, а над вратата една мъничка подкова, която носи на всеки, който я докосне, много щастие и сладко. Самата стая е съвсем малка и в нея цари пълен безпорядък. В ъгъла има креват, който напомня детска люлка, до него маса, затрупана с всевъзможни неща. Пред прозореца има клетка за птици, а ако погледнем от самия прозорец, пред нас ще се открие потресаващо красива гледка на целия Стокхолм.

И така като Карлсон да полетим напред …

Не пропускайте да се насладите на една уникална разходка по старинните улички на града, които събират в себе си цялата история на Стокхолм. Тук е пълно с красиви исторически места и наистина впечатляващ брой музеи. От къде да започнете ли? Като начало непременно трябва да посетите музея «Васа», Музея на музиката, Музея на Средновековието и много други. Културното наследство е наистина огромно, но в този кратък очерк ние ще наблегнем само част от него.

Стокхолм, Швеция - музей Васа

Ако влезете във водния музей, наречен «Аквария», може не само да се запознаете с морските обитатели, но и да нахраните акула и на разбира се не на последно място след края на обиколката да си купите страхотен сувенир. Но с това водните забележителности не свършват – има още и още. Задължително влезте във «Васа» (или «Ваза»). Направете го и няма да съжалявате. Това е единственият запазен и до днес кораб от началото на XVII век! Този шведски «Титаник» е пуснат на вода през 1628 година, но не успял да се отдалечи много от брега и бързо потънал на дъното.

Повече от три века кораба лежал под вода, но през 1961 г. е изваден, реставриран и превърнат в зашеметяващ музей. Трябва да се отбележи, че корабът «Васа» е единственият в света оцелял ветроходен кораб от началото на XVII век.

Продължаваме…

Разположеният почти в центъра на града музей на приказките «Юнибаккен» ни чака. Този забележителен обект открит през 1996г. събира над 400 хиляди посетители годишно и е наричан често музея на Астрид Линдгрен. Това не се съвсем правилно, защото освен такива знаменателни персонажи като Карлсон, Пипи Дългото Чорапче, Емил от Льонеберя там можете да видите и Мечо Пух, Тарзан, Маугли, както и Муми Тролите на Туве Янсен. За това е настояла самата Астрид Линдгрен, която е взела участие в създаването на музея. На територията на «Юнибаккен» може да си направите и снимка с любимата на всички писателка.

Продължение Коментари