Самочувствието: Ключът към душевния баланс

Всеки, който посещава кабинета на психолога, има един основен проблем, дори и да не го осъзнава. И той се нарича – липсата на самочувствие и любов към себе си.

Проблеми като безпокойство, страх, вина, липса на граници в любовните отношения, конфликти с други хора, затруднено общуване с деца, затлъстяване и много други, са симптоми на ниско самочувствие. Ето и примерите за тях!

1.Самочувствие и депресия

Въпреки че ниското самочувствие не води непременно до депресия, изследванията показват, че те често вървят ръка за ръка. Всички хора, страдащи от депресия, имат ниско самочувствие. Всички хора с наказателно отношение към себе си са склонни да се откажат от опитите да подобрят настроението си. Те приемат за даденост, че не са в състояние да го направят.

2.Когато самочувствието липсва

Когато не ценя себе си, саботирам всяка връзка и житейски избор, който правя. Чувствам се саморазрушителна. Жена, която никога не се е научила да обича и приема себе си, се затруднява да започне романтична връзка. За нея всички мъже изглеждат проблемни. Не може да намери мъже за срещи, тъй като мъжете я напускат още в началото на връзка и т.н.

Друг път такава жена може да демонстрира липсата си на самочувствие, като избира отхвърлящи партньори, които я обезсилват, омаловажават, възползват се от нея, физически я малтретират. Или очевидно брутално „изсмукват“ цялата й енергия (наричам тези мъже „енергийни вампири“ „).

3. Не всичко което блести, е злато…

Разбира се, не трябва да пропуснем и профила на някои „псевдо-силни“ личности, които умело маскират липсата на самочувствие. Те са тези, които парадират с постиженията си, постоянно претендират за интересите на другите, арогантни са, редовно говорят за успехите си и често омаловажават околните. Можем например да имаме работохолик и професионално много успешен мъж, който проявява ниското си самочувствие в областта на романтичните връзки. Такъв мъж избягва романтичните връзки за дълги периоди от време. Страхува се от обвързване, изпада в паника. Този мъж предпочита двойни връзки, изоставя партньорите си, потаен е и дистанциран, а често партньорите му се оплакват от липса на грижа и комуникация. С други думи, често зад постоянното безпокойство на човек да докаже собствената си стойност се крие дълбоко вкоренено чувство за неадекватност.

4.Обичай себе си!

Самочувствието е определящата и движеща сила в живота. Той е най-важното „гориво“ за психичното ни здраве и разбира се определя всички сфери на живота. Когато нашето самочувствие е високо на работа, ние произвеждаме повече, свързваме се по-добре сексуално, изискваме по-качествен секс, ние сме по-ефективни и любящи родители, поддържаме по-здрави приятелства. Тези, които обичат и ценят себе си, това не означава, че винаги се чувстват способни и прекрасни.

Те често може да се съмняват в себе си или да се чувстват несигурни относно избора, който ще направят. Сигурното е, че всичко това не разклаща общото чувство за адекватност, което изпитват. Този, който изпитва самоуважение, е готов да се учи от грешките си, не се разпада, когато получава критика от другите, не се обезсърчава от препятствията, представени в живота. Освен това той е открит и комуникативен, с радост приема помощта на другите, обмисля кога заслужава любовта на хората около себе си и не изпитва ужас от мисълта за провал.

5. Безусловното самовъзхищение изгражда уязвимо фалшиво самочувствие

Истинското самочувствие изисква честно възприемане на нашите силни страни, но също така и приемане на нашите слабости. Може да сте много добри в математиката, но слаби в писането. Идентифицирайте силата си, бъдете щастливи за това и избягвайте да се чувствате като „провали ли се“, ако имате някаква слабост. Простете си за евентуалните грешни избори от миналото и ги разглеждайте като възможности за учене и саморазвитие. Да спечелите вътрешната битка с вашето самочувствие, това е като да спечелите битката с най-големите радости в живота.

6.Искате ли да сте победител?

Можете да изградите самочувствие, когато!? Когато спрете да се критикувате негативно за всяка грешка или пропуск, спрете да мислите най-лошото през цялото време вие се възнаграждавате за всяко добро усилие, което сте направили позволете си да не се срамувате да поискате помощ от другите, когато е необходимо посрещаш с милост и любов всички свои отрицателни черти системно се грижите за тялото си осъзнайте, че всеки път, когато мислите, че сте „сгрешили“, „провалили“ сте се или сте неадекватни, прощавате на себе си и осъзнавате, че сте направили най-доброто, което сте могли според възможностите и съзнанието, които сте имали в момента. Коментари